keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Annikin Runofestivaalien lumoissa ***** Annikki Poetry Festival

Olin päättänyt kirjoittaa Annikista hauskan jutun heti kotiuduttuani, mutta Runofestarit olivat esikoisrunoilijalle toteutunut taivas, joten jouduin sulattelemaan vielä yli yön puukorttelissa kaikuneita rytmejä ja riimejä. Sitten kone vuorostaan sekosi elikkäs nyt uusi yritys uudella jutulla :) Kuvaukseni ei mitenkään riitä kertomaan kokemaamme kultturellia, lämmintä, mukaansatempaavaa, uskomattoman leppoisaa ja täydellisen viihtyisää Annikin Runofestivaalin tunnelmaa.
Vanhan idyllisen puutalokorttelin sisäpiha oli kulttuurin & runojen ystävien paratiisi. Saimme viettää koko täyden päivän tässä runoparatiisissa, jossa satoi ja paistoi, itkutti ja nauratti- niin ja lopuksi ihan tanssittikin.


Dadakonetta tanssitti.
 Dadakonella sai myös runoilla.
Yli satavuotiaassa Annikin puukorttelissa järjestettiin Runofestarit jo yhdennettätoista kertaa. Minä osallistuin festareille vasta ensimmäistä kertaa ja lumouduin heti portista sisään astuessani. Mukaan houkuttelema ystäväni oli kanssani samaa mieltä, että jatkossa Annikista tulee meille, runoihin rakastuneille, jokavuotinen kesäperinne.
Tarjolla oli monipuolinen kattaus kotimaista ja ulkomaista runoutta, proosaa, musiikkia, kuvataidetta, dadaata ja kasvissoppaa ja piirakkaa kahvilla. 
Se, että festarit järjestettiin jo 11.kerran näkyi, tuntui ja kuului kaikessa.

Tapahtuma soljui pehmeän ammattitaitoisesti: ohjelmat noudattivat aikatauluja saumattomasti, ei ollut mitään odottelua, ruokaa ja juomaa riitti, Simon vessa oli siisti, juontoemäntä ,Mona Ratalahti, oli hulvaton & huolehtiva ja ihanat esiintyjät olivat toinen toistaan taidokkaampia ja sanaisempia. Myös lapsille oli ohjelmaa ja aikuisille leikkituokioita veti Jouni Piekkari - olihan tämän vuoden teemana Leikin varjolla

Suomalaiset upeudet lavalla olivat: Niklas Salmi, Pirkko Soininen, Olli-Pekka Tennilä, Tua Forsström, Kari Aronpuro, Riikka Heinonen, Miira Luhtavaara, Sirkka Turkka, Kirsti Kuronen (feat Chatchai) ja Rauhatäti. Suomalaiset prosaisitit lauteilla olivat: Alexandra Salmela, Miki Liukkonen ja Riikka Pelo. Kansainväliset tähdet lavalla olivat: virolainen Hasso Krull, amerikkalainen Ron Whitehead, islantilainen Gertur Kristný (jonka kirjan suomeksi on kääntänyt Tapio Koivukari) ja ruotsalainen Henry Bowers.

Annikkiin mahtui muutakin mahtavuutta. Heikki Sarmanto ja Juki Välipakka esittivät Pentti Saarikosken runoihin sävellettyä ja sovitettua jazzia. Kuvataidetta oli tarjolla myös, taidekioskissa oli Julia Vuoren, Runofestivaalien tämänvuotisen nimikkotaiteilijan, Kirjain levolla - näyttely. Kellarissa oli Tiitu Takalon Annikin puukorttelista kertovan Minä, Mikko ja Annikki- sarjakuvaromaanin alkuperäispiirrosten näyttely. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettavan Annikin Supertähti- palkinnon sai itseoikeutetusti (myös Annikissa itse asuva) Tiitu Takalo. Ainakin minulle, Annikissa ensimmäistä kertaa vierailleelle, näyttely toi mukavan historiallisen vivahteen. Peitsamo laulatti festarikanssaa ja Minna Joenniemi (Runoraadista tuttu) veti runoennustuksia Satu Lepistön ja Heikki Niskan kanssa, runouteen kuvataiteen oivallisesti yhdistäen.
 Julia Vuori Mona Ratalahden haastateltavana


Ennen varsinaisia festivaaleja pääsi kulttuurin maailmaan sukeltamaan jo kolmena päivänä Annikki OFF tapahtumassa. Annikki Off on kasvanut festivaalin ympärille ja tänä vuonna 
oli todella runsaasti kulttuuria tarjolla eri puolilla Tamperetta. Perjantaina osallistuimme OFFin tarjoamaan runohetkeen Sampolan kirjastossa kuuntelemalla Seija Salmisen runoja teoksista Nainen joka muuttui kissaksi ja muita metamorfooseja ja Salamanterin vuosi. ( Meillä on muuten Seijan kanssa sama kustantaja, tajusin tämän vasta kotona.) Esikoisrunoilijapaneelissa viihdyimme kirjakauppa Tulenkantajissa. Oli mielenkiintoista kuulla, kun esikoisrunoilijat keskustelivat siitä onko nyt menossa suomalaisen runouden kulta-aika vaiko inflaatiokausi. Juontajana melkein kahdentunnin keskustelussa oli oivallinen Aino Suonia. Ainakin minulle, tulevalle esikoiskirjailijalle, keskustelu oli ajankohtaista ja kiinnostavaa. Kirjailijat kävivät läpi mm. omia tuntojaan siitä, että uskaltavatko nyt esikoisteoksen jälkeen kutsua itseään runoilijaksi, miten helppoa on saada toinen kustannussopimus ja mikä heitä inspiroi runoilemaan. Onneksi keskustelusta jääneeseen runonnälkään saimme lauantaina täytettä, kun kuulimme heidän hienoja runojaan Annikin lavalla.


Riikka Pelo
Minulle Annikissa parasta oli ehdottomasti sen monipuolisuus. Tavallaan kohokohta koitti jo alkuunsa, kun sain kuulla festivaalin taiteellisen johtajan J.K. Ihalaisen avajaissanat. Minulle hänen runonsa ovat olleet omalla runopolullani merkittäviä, joten myöhemmin vielä kapsahdin kaulaansakin ja hain signeerauksen ostamaani levyyn. 
Koko päivä oli nautintoa ja huippu hetkiä oli monia. Oli upeaa nähdä karismaattinen Sirkka Turkka lavalla. Olin iloinen, kun sain kuulla Riikka Pelon lukevan itse kirjaansa. Hän luki juuri niinkuin olin se tekstin mielessäni kuullut kulkevan. ( Tapaamisessamme pyysin pientä ylläriä yhdelle kirjojenystävälle, joka on Pelon ihanan Jokapäiväisestä elämästämme -teoksen minulle lainannut.) 
Rauhatädin mahtavista Eino Leino- mantroista keinuttiin Bowersin monella tapaa liikuttaviin biitteihin. Oli antauduttava rytmille ja puutunut peppu pääsi pyörimään palvontapenkistä.
Miten rikasta voi kieli (kielet) olla, miten kaunista, kaipaavaa, koskettavaa, kuljettavaa, kujeilevaa, kikatuttavaa ja kadottavaa runoutta saimme kuulla, me onnelliset yleisössä.

Kotiin ajelimme hymyten, kassissa ja sydämissä runoja. Soitin Annille J.K. Ihalaisen Tästä tulee pitkä yö - cd:n runoja. Aurinko ei meinannut laskea lain ja pitkänä yönä iski odotetusti kirjoittamisen vimma. Suurkiitokset vielä uskomattoman mahtavien ja inspiroivien Runofestivaalien järjestäjille!
Täältä tunnelmia lisää:  Annikin Runofestivaalit



Ron Whitehead, buto-tanssija Himeko Narumin kanssa,
osasi ottaa yleisönsä. "Never give up!"



"Piispalan Kafka" Hasan Blasim luki teoksestaan Irakin Purkkajeesus otteen alkukielellä,

ja runoilija J.K.Ihalainen luki kirjasta otteen suomeksi. Kuulosti tutustumisen arvoiselta.

 
Virolainen Hasso Grull. Hänen runoistaan pidin kovasti, kaikilla kolmella kielellä.
Lavalla upea Sirkka Turkka. 
              Kirsti Kurosen Likkojen lippaasta taitaa löytyä paljon sellaisia runoharjoitteita
      joita olen omien oppilaiden kanssa tehnytkin. Leikissä mukana beatboxaaja Chatchai.



Verikaviota lukemassa G.Kristný ja Rauman oma runoilija T.Koivukari
Olipa mainiota kuulla tämän svengaavan parin lapsen- ja levynteosta.
Rauhatäti ja Tes La Rok (ja Einon messaget)
Runot ja rap sopivat Henry Bowersin suuhun. WOW- mikä esiintyjä!
Bowers lupasi tulla myös ensi kesänä! JEEE!
Tulethan sinäkin!?! 


4 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea sinun tunnelmiasi Annikista! Kiva, kun tulit juttelemaan. Muistin onneksi nimesi ja löysin esikoiskirjasikin tuolta kustantajan sivuilta. Vielä kerran mahdottoman paljon onnea esikoiskirjan johdosta ensi viikolle. Olin ajatellut onnitella vasta h-hetkellä, mutta olen silloin reissussa, joten laitanpa onnittelut näin. Toivottavsti näemme taas ensi vuonna Annikissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Kiitokset onnitteluista ja ihanista runohetkistä! Näemme takuulla ensi vuonna uudestaan Annikissa :) Upeaa reissua ja kesää sinulle!

      Poista
  2. Järjestetäänkö runofestivaaleja muuallapäin Suomea ???

    VastaaPoista
  3. Varmasti järjestetään. Mieleeni tulee nyt ainakin Helsingissä usean päivän ja laajan tarjonnan Runokuu-kirjallisuusfestivaali ja Vammalassa Vanhan Kirjallisuuden päivät (mahtirunoilijoita tänäkin vuonna mukana) ja Raumalla Rock,runo & rakkaus - festarit.

    VastaaPoista