keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Annikin Runofestivaali 2015 - Runosadetta sielulle tarjosi Annikin Runofestivaali

Annikki OFF - 3 päivää kulttuuria Tampereella ennen Annikin Runofestivaalia

Annikki OFFiin saavuin 5.6 perjantaina Raumalta Tampereelle aika kiivain tunnelmin, kun matkapuhelinlinjat kuumana hain samalla omaan tulevaan runoesitykseeni "Taivas on hyvin alhaalla tänään" uutta miesnäyttelijää. 
Esiintymispaikkani Annikki OFFissa oli vaihtunut myös lennossa, Mimibosta Runoon, mutta lopulta kaikki meni hyvin ja paremminkin kuin hyvin, kuten runoasioilla tapana on. Mukaani runotapahtumiin sain hyvän ystäväni Annin, jota viime vuoden huikean Annikki Runofestivaali kokemuksen jälkeen ei tarvinnut edes suostuttella.


Pääsin esityspaikan vaihdoksen ansiosta, ennen omaa osuuttani, kuulemaan ihanaa räppäri Rauhatätiä, joka esitti runoilija Katariina Vuorisen kanssa Surrealistisen parisuhdemonologin Kahvila Runossa. (Lupauduin ottamaan heille myös kuvia esityksestään, joten oman kännykän näpsäykset jäivät vähiin.)
Paperiperho Kuutamokahvilla hyvässä seurassa Runossa.









Oma jännitys karisi kupillisella vihreää teetä tai sillä kun upeaa ystäväsakkia saapui runsaasti minua kuuntelemaan. Kotoisuutta loi suloinen kahvilamiljöö ja myös ihana kahvilan emäntä, joka tykästyi kovin runoihini. Uutta Runo-keikkaakin suunniteltiin Sirkan kanssa yhdessä. 

Runosta kiiruhdimme Galleria Rajatilaan, jossa pääsimme nauttimaan Saima Harmajan runoista Niilo Rantalan säveltämänä hienona draamallisena musiikkiteoksena. 

Runojen päälle nautimme Plevnassa satsit tummaa olutta & pottumuusia ja niin runotytöt olivat valmiita mystisille unikuville.



Runosadetta sielulle tarjosi Annikin Runofestivaali

Soreaa lausuntaa, superia sovellutusta, soppaa ja suosikkikirjailijoita


Annikkiin saavuimme tietenkin jo avaussanoille ja nautimme lämpöisestä mukaansatempaavasta tunnelmasta viehättävällä sisäpihalla koko jännittävän päivän. Heti alkuun bongasimme Reijo Kelan katolla performanssissaan ja nappasimme kahvit ja raparperipiirakat katsomoon mukaan. Kulttuurinälkä tuli myös täysin tyydytettyä, sillä tarjolla oli runsaasti  runoutta, proosaa, videorunoutta, upeita lausujia ja viihdyttävää musiikkia. Lastentarjontaan emme nyt tutustuneet, mutta iloisista pikkuisista päätellen heidät oli festivaalilla huomioitu erinomaisesti. (Leikkikylää puistossa ja työpajoja saunassa oli ainakin leikinomaisille.)


Tutustumassa yhden suosikkirunoilijani, Saila Susiluodon, iPad-sovelluksena julkaistavan runokokoelman demoon. Saila Susiluoto esitteli Antikytheran sekä esiintyi yhdessä kirjailija Markku Pääskysen kanssa. Pääskynen säesti ud-luutulla Susiluodon lausuntaa, kerrassaan hieno taianomainen kokonaisuus. 




Sateen jatkuessa teimme pienen levottoman kierroksen läheiseen Intialaiseen ravintolaan, vaikka Annikin kasvissopat oli jo fetakiertein vedetty aiemmin napaan. Hetken pako koleudesta auttoi ja pian taas jaksoimmekin nauttia mahtavista esityksistä ja tänä vuonna yllättäen jopa huimista Telakan jatkobileistä. 


Aura Nurmi, Leevi Ketola & Zaida-Ester Launis runoutta ja pyörätuolitanssia yhdistäneessä esityksessään


Wimme Saari joikasi taidokkaasti mm. ketun ja auringon paikalle. 
Muusikko Tota Imai (yllätysesiintyjä Japanista) selvästi myös nautti joikaamisesta.


Oli elämys nähdä illan vaikuttava pääesiintyjä dub-runouden pioneeri, jamaikalaisen musiikin elävä legenda Mutabaruka. 

Vahvasti kantaa ottava runous sai varmasti kulttuuriväen ajattelemaan syntyjä syviä. 

Herttainen Runofestivaalien juontaja Mona Ratalahti nauraa, ääni- ja esitystaiteilija, 

Juha Valkeapään äänitaituuruutta äänimuotokuvissa. Taiteellinen johtaja J.K Ihalainen myhäilee tyytyväisenä taustalla.

Runoilija J.K Ihalaisen päätössanoissa kiitokset sai ansaitusti myös tuottaja Simo Ollila.

Festivaalitaiteilija Hanneriina Moisseinen esiintyi niin kanteleen kuin kitaran kanssa. Minuun teki suuren vaikutuksen hänen taidokas ja koskettava animaatioelokuvansa, joka pyöri Annikin Taidekioskilla.





Uskomaton multitalentti Petra Poutanen-Hurme oli minun ylivoimainen suosikkini päivän esiintyjistä. Oi, mikä huikea päätös koettiin Annikin Runofestivaalien päätösklubilla Telakalla.





Annikin Runofestivaalit on upea lämminhenkinen runotapahtuma. Itse kiitän lämpöisesti kaikkia Annikin & Annikki OFFin mahdolliseksi tehneitä runojen ystäviä; järjestäjiä, talkoolaisia ja esiintyjiä ja erityiskiitoksen lähetän tietenkin Sirkalle Kahvila Runoon. Ensi vuoden mahtavaa runofestivaalia jo innolla odotellessa! Minulle se on vasta kolmas kerta, mutta jo ehdoton kesän aloitus perinne. 


Ps Sunnuntaina kun ajelin kotiin päin näin Wimmen joikaaman kauniin ketun loikkivan iloisena voikukkapellon poikki. Runouden mahti on voimakas.



Toivon, että kesäsi on runoja, vapautta ja onnea pullollaan! 

Kettu loikkii
voikukkapellon poikki.
Suu on täynnä saalista,
sielu nauravaa vapautta.






























Runoutta tarjolla heinäkuulle:  
https://www.facebook.com/events/1604691866465064/?ref=1&feed_story_type=17




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti